ČESKÉ BUDĚJOVICE - 18.01.2016 11:05 - Aktualizováno: 18.01.2016 11:05
Českobudějovická restaurace Masné krámy chystá již sedmý ročník tradiční jihočeské zabíjačky. Ta začne v pátek 22. ledna v 14:00. Po rozbourání vepřových půlek bude následovat výroba jitrnic, jelítek a dalších lahůdek z nejčerstvějších surovin přímo před zraky chodců v Krajinské ulici. Vyrobené dobroty se vzápětí objeví na stolech v Masných krámech. Ukázky tradiční řeznické práce budou "předkrmem" k "Vepřovým hodům", které budou pokračovat až do 31. ledna.
V uvedený čas začne šéfkuchař Luděk Hauser ve spolupráci s řeznickým mistrem Kamilem Taiblem zpracovávat maso z pěti vepřů, které dodá společnost Maso Uzeniny Písek, a.s. Přímo před zraky chodců v Krajinské ulici se čerstvé maso začne proměňovat v klasické delikatesy - jitrnice, jelítka, tmavou tlačenku a jiné dobroty. Zabíjačkové speciality se vzápětí objeví na stolech hostů v Masných krámech. S prodejem "přes ulici" organizátoři nepočítají.
Zabíjačka a "Vepřové hody" patří v Masných krámech mezi nejúspěšnější gastronomické akce. "Zájem veřejnosti bývá obrovský i díky tomu, že část řeznické práce probíhá přímo na ulici. I na vesnici dnes mají lidé stále méně příležitostí podívat se na zpracování masa, vaření ovaru v klasickém "brutaru", ruční nabíjení jitrnic a jelítek nebo krájení sádla na škvarky," říká Luděk Hauser.
Masné krámy chystají i letos řadu tematicky zaměřených gastronomických akcí. Nejbližší gastroakce - "Dny slovenské kuchyně" - proběhne ve druhé polovině února. Restaurace nabízí hostům klasickou staročeskou kuchyni a především dokonale ošetřené čepované pivo, zejména kroužkovaný ležák Budweiser Budvar. Masné krámy jsou jedinou restaurací na světě, ve které se kroužkovaný ležák Budweiser Budvar čepuje z pivních tanků.
Vepřové hody v Masných krámech
22. 1. 2016 - 31. 1. 2016
Menší pokrmy pod pivo
150g Domácí tláča, 1ks chléb 64,- Kč
100g Selské škvarky ještě vlažné, 1ks chléb 49,- Kč
100g Domácí uzené, hořčice kyselá okurka, křen, 1ks chléb 79,- Kč
Polévky
0,22 l "Prdelačka" - ovarová polévka s kroupami 35,- Kč
Šéfkuchař Luděk Hauser doporučuje
1100g Zabijačkový talíř /2ks jitrnička, 2ks jelítko, 1pc grilovaný bůček, kočičák, kysané zelí, hořčice, křen/ 410,- Kč
Hlavní pokrmy
200g Zabijačkový guláš s cibulkou, houskový a špekový knedlík 89,- Kč
250g Ovarové prkno, hořčice, křen, feferonka, 2ks chléb 98,- Kč
170g Jelítko vlastní výroby, křen, hořčice, kočičák 85,- Kč
170g Jitrnička vlastní výroby, křen, hořčice, kočičák 85,- Kč
200g Smažená krkovička, domácí bramborový salát 109,- Kč
400g Grilovaný česnekový bůček, jablečný křen, 2ks chléb 129,- Kč
Doporučujeme k masu
1 ks chléb /1/ 6,- Kč
160g Syrové kysané zelí 25,- Kč
200g Zelný salát s křenem 37,- Kč
Sladká tečka
200g Flambovaný krupicový trhanec, jablečné pyré, skořice 49,- Kč
arm