Českobudějovicko Českokrumlovsko Jindřichohradecko Karlovarsko Písecko Prachaticko Praha-město Strakonicko Táborsko

► Galerie Masné krámy opět chystají tradiční zabíjačku. [Foto: Archív]

Masné krámy chystají tradiční zabíjačku a vepřové hody

ČESKÉ BUDĚJOVICE - 18.01.2016 11:05 - Aktualizováno: 18.01.2016 11:05


Českobudějovická restaurace Masné krámy chystá již sedmý ročník tradiční jihočeské zabíjačky. Ta začne v pátek 22. ledna v 14:00. Po rozbourání vepřových půlek bude následovat výroba jitrnic, jelítek a dalších lahůdek z nejčerstvějších surovin přímo před zraky chodců v Krajinské ulici. Vyrobené dobroty se vzápětí objeví na stolech v Masných krámech. Ukázky tradiční řeznické práce budou "předkrmem" k "Vepřovým hodům", které budou pokračovat až do 31. ledna.

V uvedený čas začne šéfkuchař Luděk Hauser ve spolupráci s řeznickým mistrem Kamilem Taiblem zpracovávat maso z pěti vepřů, které dodá společnost Maso Uzeniny Písek, a.s. Přímo před zraky chodců v Krajinské ulici se čerstvé maso začne proměňovat v klasické delikatesy - jitrnice, jelítka, tmavou tlačenku a jiné dobroty. Zabíjačkové speciality se vzápětí objeví na stolech hostů v Masných krámech. S prodejem "přes ulici" organizátoři nepočítají.

Zabíjačka a "Vepřové hody" patří v Masných krámech mezi nejúspěšnější gastronomické akce. "Zájem veřejnosti bývá obrovský i díky tomu, že část řeznické práce probíhá přímo na ulici. I na vesnici dnes mají lidé stále méně příležitostí podívat se na zpracování masa, vaření ovaru v klasickém "brutaru", ruční nabíjení jitrnic a jelítek nebo krájení sádla na škvarky," říká Luděk Hauser.

Masné krámy chystají i letos řadu tematicky zaměřených gastronomických akcí. Nejbližší gastroakce - "Dny slovenské kuchyně" - proběhne ve druhé polovině února. Restaurace nabízí hostům klasickou staročeskou kuchyni a především dokonale ošetřené čepované pivo, zejména kroužkovaný ležák Budweiser Budvar. Masné krámy jsou jedinou restaurací na světě, ve které se kroužkovaný ležák Budweiser Budvar čepuje z pivních tanků.

Vepřové hody v Masných krámech
22. 1. 2016 - 31. 1. 2016

Menší pokrmy pod pivo
150g Domácí tláča, 1ks chléb 64,- Kč
100g Selské škvarky ještě vlažné, 1ks chléb 49,- Kč
100g Domácí uzené, hořčice kyselá okurka, křen, 1ks chléb 79,- Kč

Polévky
0,22 l "Prdelačka" - ovarová polévka s kroupami 35,- Kč

Šéfkuchař Luděk Hauser doporučuje
1100g Zabijačkový talíř /2ks jitrnička, 2ks jelítko, 1pc grilovaný bůček, kočičák, kysané zelí, hořčice, křen/ 410,- Kč
Hlavní pokrmy
200g Zabijačkový guláš s cibulkou, houskový a špekový knedlík 89,- Kč
250g Ovarové prkno, hořčice, křen, feferonka, 2ks chléb 98,- Kč
170g Jelítko vlastní výroby, křen, hořčice, kočičák 85,- Kč
170g Jitrnička vlastní výroby, křen, hořčice, kočičák 85,- Kč
200g Smažená krkovička, domácí bramborový salát 109,- Kč
400g Grilovaný česnekový bůček, jablečný křen, 2ks chléb 129,- Kč

Doporučujeme k masu
1 ks chléb /1/ 6,- Kč
160g Syrové kysané zelí 25,- Kč
200g Zelný salát s křenem 37,- Kč

Sladká tečka
200g Flambovaný krupicový trhanec, jablečné pyré, skořice 49,- Kč

arm



Související zprávy

Burgry a "chřestění" v restauraci Masné krámy

13.05.2016 14:07

Masné krámy nabídnou kachnu na devět způsobů

16.03.2016 11:18

Masné krámy chystají tradiční zabíjačku a vepřové hody

18.01.2016 11:05

Při prvním ročníku Masné krámy FEST poteče Pivo štamgastů, bude i pečený vůl

23.06.2015 12:27

V Masných krámech bude rakousko-bavorský fest

22.11.2014 09:33

V Masných krámech zavoní exotika

11.06.2014 10:23

Osmý ročník Chutná hezky. Jihočesky má své vítěze

10.06.2014 10:30

Soutěž CHUTNÁ HEZKY. Jihočesky je opět plná regionálních lahůdek

26.05.2014 15:10

Masné krámy mají další gurmánskou akci - steaky a čersrvý chřest

14.05.2014 08:24

Začíná Gourmet festival. Tvářemi budou Francouzi a Italové

25.09.2013 14:06