Českobudějovicko Českokrumlovsko Jindřichohradecko Karlovarsko Písecko Prachaticko Praha-město Strakonicko Táborsko

Strakonický pivovar u Otavy mění po 12 letech svůj název

STRAKONICE - 08.01.2023 12:07


Strakonický pivovar, kde se vaří pivo od roku 1649, což z něj činní jeden z nejstarších pivovarů v Čechách, má od prvního ledna nový název. Pivovar na břehu Otavy se nyní jmenuje Pivovar Strakonice 1649, a. s.

Podle zdejšího ředitele Dušana Krankuse je nový název jasný a na rozdíl od toho minulého také lehce zapamatovatelný. Pivovar má rovněž nové logo, jehož součástí je slogan Řemeslo s pěnou.

„Změnou názvu, novým logem a sloganem, chceme zdůraznit dlouhou a zejména nepřetržitou historii výroby našeho piva, jeho řemeslný charakter a tradiční technologie. Zase taková samozřejmost to dnes být nemusí. Dudák jako značka nadále zůstává. V rodině našich piv také najdete značky Klostermann, Král Šumavy a Otavský zlatý,“ vysvětluje zdejší ředitel Dušan Krankus.

Od roku 2011 se pivovar jmenoval DUDÁK-Měšťanský pivovar Strakonice, a. s. Dudáka tak měl v názvu nejen samotný pivovar, ale také jedna z jeho značek. Právě to byl jeden z důvodů, proč se pivovar ke změně odhodlal.

„Občas jsme zaznamenali, že v tom naši zákazníci měli trochu zmatek. To ale nebyl ten hlavní důvod, proč jsme se pro změnu rozhodli. Novým názvem chceme zdůraznit dlouhou historii našeho pivovaru. Jeho sounáležitost s majoritním vlastníkem, tedy městem Strakonice. Nové logo v neposlední řadě poukazuje na historický vzhled pivovaru, který se podařilo zachovat dodnes,“ uvádí ředitel.

S ekonomickými výsledky uplynulého roku je ředitel Krankus spokojený. Podařilo se mu pivovar provést nedobrým obdobím covidové pandemie, které vystřídala válka na Ukrajině a s ní spojená energetická krize.

„Přesné výsledky ještě nemáme, ale prodejně byl rok 2022 úspěšnější, než roky 2020 a 2021. Po covidu přišly úplně jiné problémy, ve formě vysoké inflace a vysokých cen za energie. Ekonomický blahobyt zkrátka skončil. To se muselo zákonitě projevit na kupní síle lidí,“ shrnuje ředitel.

Také poukázal na to, že majitelé uzavřeli během tohoto roku pivovary v Žatci a v Pardubicích, což byly podobně velké pivovary jako je ten ve Strakonicích.

„V tomto ohledu lze tudíž náš prodejní rok hodnotit jednoznačně jako pozitivní. V dnešní turbulentní době dát jednoznačnou odpověď, jak se bude oboru pivovarnictví a gastronomie dařit, není úplně jednoduché. Náklady rostou, ale zdražovat donekonečna není možné,“ uvádí Krankus s tím, že se svými zaměstnanci udělá vše proto, aby z české pivní mapy nikdy nezmizeli. „Zároveň chci poděkovat naším zákazníkům za přízeň, kterou vyjadřují tím, že si kupují naše piva. Dnes je na trhu obrovský výběr různých druhů a my si ceníme toho, že o naše produkty je pořád zájem,“ uvádí Krankus.

V příštím roce chtějí v pivovaru vybudovat fotovoltaickou elektrárnu. „To nám umožní být nezávislými na budoucích cenách za elektřinu. O dalších investicích, například do stavebních úprav bude rozhodnuto během února,“ uvádí Krankus.

Jedno je ale jisté už nyní. Také v tomto roce uvaří sládek pivovaru Vlastimil Matej se svým týmem čtyři pivní speciály – Velikonoční zelené pivo, následovat bude Letní pivo, dále Svatováclavský speciál a Sváteční pivo pro vánoční čas.

„Zatímco Velikonoční zelené a Letní pivo mají recepturu stálou, u Svatováclavského speciálu plánuji opět tradičně vyzkoušet novou chmelovou odrůdu a u Svátečního zase nové typy sladů. Věřím, že tím našim fanouškům opět uděláme radost,“ uzavírá sládek pivovaru Vlastimil Matej.

Pivovar bude také pokračovat v projektu „Řemeslo s pěnou“ kdy upozorňuje na skvělou práci vybraných řemeslníků. Takto již získal ocenění spojené s roční konzumací piv zdarma varhanář Peter Nožina, který v roce 2022 zakončil dva roky trvající rekonstrukci varhan v kostele svatého Prokopa.

„Daří se nám pravidelně umísťovat na předních místech v degustačních soutěžích, za což jsme upřímně rádi. Sami víme, že uvařit pivo je opravdu náročné řemeslo, a proto jsme se rozhodli, že budeme v budoucnu oceňovat i jiná řemesla, respektive řemeslníky. Především ty, kterých v jejich oboru činnosti není mnoho, nebo ty, kteří udržují při životě ta řemesla, která by jinak již dávno zanikla,“ uzavřel Krankus.

arm



Související zprávy

Budvar má za sebou rekordní rok 2023. Uvařil v něm nejvíc piva v historii

23.04.2024 17:40

V Českých Budějovicích se uskuteční již 49. ročník Země živitelky

23.08.2023 21:16

Budějčák je na světě. Pivo na podporu cestovního ruchu už je v lahvích

11.07.2023 18:42

Pivovaru Budějovický Budvar loni prudce klesl zisk

29.06.2023 21:48

Budějovický Budvar otevře své brány veřejnosti, na červenec chystá dvoudenní akci Sláva pivu!

28.06.2023 19:15

Strakonický pivovar u Otavy mění po 12 letech svůj název

08.01.2023 12:07

Sváteční speciál ze Strakonic má letos příjemnou sušenkovo-rozinkovou chuť i vůni

13.12.2022 19:12

Budvar nemění postoj k ruskému trhu, obchodní vztahy zůstávají pozastaveny

12.10.2022 19:26

Agrosalon Země živitelka přivítal své příznivce

25.08.2022 20:00

Budvar získal jako první v České republice ocenění Lean & Green Award

30.05.2022 20:51