JIŽNÍ ČECHY - 24.08.2008 14:07
Salmonelózy, které dříve bývaly postrachem letních táborů a vývařoven, jsou v posledních letech podle hygieniků spíše na ústupu. Na jejich místo se ale derou další infekční nemoci zvané kampylobakteriózy, které se do těla dostávají především špatně tepelně opracovaným (nepropečeným) drůbežím masem při grilování.
Podle údajů Krajské hygienické stanice v Českých Budějovicích evidovali hygienici v jižních Čechách za 34 týdnů letošního roku 325 onemocnění salmonelózou, což je téměř o dvě třetiny méně než za stejné období roku 2007. Kampylobakterilóz sice také ubylo, ale letošních 520 případů jasně ukazuje, že tyto nemoci jsou již četnější.
"Letos tedy velmi výrazně ubylo salmonelóz, což je jen potvrzením trendu posledních let, kdy se do popředí v počtu alimentárních infekcí dostává kampylobakterióza," potvrdil data František Kotrba z KHS. Podle něj hlásí největší počet onemocnění kampylobakteriózou Českobudějovicko (209 případů) a Táborsko (107).
Největším rezervoárem původce onemocnění kampylobakteriózy jsou domácí zvířata, hlavně drůbež. Do těla se nedostává kontaktem s kontaminovanou drůbeží, ale například špatně tepelně nepropečeným drůbežím masem při grilování. Nemoc se nejvíce objevuje právě v letních měsících. Projevuje se průjmy, bolestmi, břicha, horečkou a zvracením, jež trvají až týden. Podle Kotrby je důležitá dehydratace a dieta, rizikem je nemoc hlavně pro malé děti a starší lidé.
Zdrojem salmonelóz jsou domácí zvířata, z jejichž masa, mléka a vajec se vyrábějí potraviny. Nejrizikovějším zdrojem je od devadesátých let hlavně drůbež a především vejce. Salmonelózy hrozí u potravin které se nezpracovávají za vyšších teplot - například lahůdkářské výrobky (majonézy, saláty) či cukrárenské výrobky.
das