JIŽNÍ ČECHY - 30.06.2008 16:02
Dobré zprávy přinesly nejnovější statistiky jihočeských hygieniků. Ukazují, že oproti loňskému prvnímu pololetí letos jen třetinu Jihočechů postihla infekční nemoc salmonelóza. Celkem jí do prázdnin onemocnělo 162 lidí oproti 500 případům za loňský rok.
Zdrojem salmonelózy jsou domácí zvířata, z jejichž masa, mléka a vajec se vyrábějí potraviny. Nejrizikovější je od devadesátých let hlavně drůbež a především vejce. Salmonelózy hrozí u potravin které se nezpracovávají za vyšších teplot – například lahůdkářské výrobky (majonézy, saláty), cukrárenské výrobky (žloutkové věnečky, bílkové polevy, krémy) a masné výrobky jako tlačenky nebo jitrnice. Výjimečně se může přenést z člověka na člověka při hrubém porušování osobní hygieny. Nejčastěji postihuje závodní jídelny nebo školní stravovny.
Salmonelóza se projevuje nejčastěji nevolností, zvracením, bolestí v břiše, úpornými průjmy a teplotami kolem 39°C. Zdravotníci doporučují dehydrataci a dietu. Nemoc postihuje především malé děti a seniory.
O více než čtvrtinu ubyly také případy onemocnění další infekční nemocí - kampylobakteriózou. Zatímco V prvních dvaceti pěti týdnech evidovali hygienici v regionu 289 případů, vloni to bylo již 411. Největším zdrojem původce kampylobakteriózy jsou domácí zvířata, hlavně drůbež. Do těla se dostává kontaktem s kontaminovanou drůbeží, například špatně tepelně opracovaným (nepropečeným) drůbežím masem při grilování. Kampylobakterióza se projevuje průjmy, bolestmi, břicha, horečkou, zvracením, jež trvají až týden. Důležitá je podle hygieniků dehydratace a dieta, rizikem je hlavně pro malé děti a starší lidé.
das