ČESKÉ BUDĚJOVICE - 06.08.2010 13:16
Hygienici stále nevědí, odkud se objevila bakterie Shigella sonei, která způsobuje nebezpečnou bacilární úplavici, v bramborovém salátu jedné českobudějovické vývařovny. Právě salát podávaný 23. července je přitom společným jmenovatelem téměř všech lidí, kreří příznaky úplavice nahlásili. Ze 121 podezření již hygienici potvrdili 68 případů. Tři lidé se přitom nakazili stykem s již postiženými.
"Podle dosud známých výsledků opakovaných laboratorních vyšetření biologických vzorků pracovníků kuchyně ani podle dosud vyšetřených vzorků potravin, stěrů z prostředí kuchyně a podobně, se nepodařilo zdroj onemocnění prokázat," uvedl dnes ředitel Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje Zdeněk Velikovský s tím, že konečné výsledky laboratorních vyšetření by hygienici měli mít k dispozici v pondělí.
"Kromě tří onemocnění osob v takzvaném kontaktu uvádějí všichni postižení v anamnéze konzumaci bramborového salátu dne 23. 7. v jednom konkrétním stravovacím zařízení, s velmi vysokou pravděpodobností tedy tento salát byl cestou přenosu," potvrdil Velikovský.
das