MIROVICE - 14.09.2012 14:39
Výrazné nedostatky zjistili ve čtvrtek odpoledne hygienici při kontrolní akci v jedné restauraci v Mirovicích na Písecku. Mezi alkoholickými nápoji našli například nenačatou láhev whisky, která nebyla opatřena kolkem. V několika lahvích navíc byl úplně jiný alkohol, než ukazovaly etikety. Informoval o tom František Kotrba z Krajské hygienické stanice v Českých Budějovicích.
Hygienici v restauraci našli například načatou, ale až po okraj naplněnou litrovou láhev s etiketou Moravská švestka, Božkov. Zjistili, že láhev měl doplnit provozovatel restaurace až v provozovně - údajně slivovicí z neidentifikovaného plastového barelu, skladovaného v době kontroly v uzamčeném skladu. "Obsluha restaurace neměla k dispozici klíče od tohoto skladu a proto hygienici kontaktovali jednatele provozující společnosti, aby jim umožnil přístup do skladu s alkoholickými nápoji. Ten ale tvrdil, že se nemůže dostavit," uvedl Kotrba.
Hygienici zjistili, že obsah některých načatých lahví, skladovaných v přípravně, neodpovídal údajům uvedeným na etiketě. Například v láhvi označené jako Vodka, Božkov, byl ve skutečnosti fernet.
Inspektoři navíc nemohli provést kompletní kontrolu dalších zásob alkoholu včetně podezřelého barelu, z něhož byl alkohol rozléván, a provozovatel jim ani nepředložil požadované doklady k podávaným alkoholickým nápojům. Přivolali proto do restaurace pracovníky celního úřadu Tábor, který případ dále šetří.
das