Českobudějovicko Českokrumlovsko Jindřichohradecko Karlovarsko Písecko Prachaticko Praha-město Strakonicko Táborsko

Fruko-Schulz zvyšuje produkci absintu

J. HRADEC - 10.09.2021 20:24


Jeden z největších tuzemských výrobců lihovin – společnost Fruko-Schulz z Jindřichova Hradce – zvyšuje výrobu vysokoprocentního absintu. Spotřeba této bylinné lihoviny nahořklé chuti roste každoročně na podzim. Jindřichohradecká likérka navyšuje výrobu už koncem letních prázdnin, aby vyhověla požadavkům na větší dodávky této lihoviny včas.

„Odbyt absintu nejvíce stoupá v listopadu a počátkem prosince. Jeho výrobu navyšujeme v těchto týdnech o 15 procent. Vyrábíme jej se šedesátiprocentním a sedmdesátiprocentním obsahem alkoholu a dále v podobě likéru. Je natolik silný, že jeho konzumace roste právě v chladnějších měsících,“ uvedl ředitel společnosti Fruko-Schulz Josef Nejedlý.

Absint neboli „zelená víla“ se vyrábí z pelyňku, anýzu a fenyklu. Obsahuje thujon, který ve větších dávkách působí jako afrodiziakum a způsobuje opojné stavy. Největší popularitě se těšil v 19. a počátkem 20. století, kdy byl vyhledáván i řadou slavných umělců, jako například E. Hemingwayem, P. Picassem, V. van Goghem. Kolem roku 1915 byl v USA a takřka celé Evropě zakázán, jeho oživení přišlo v 90. letech 20. století.

Česká republika je největším výrobcem absintu na světě. Fruko-Schulz jej vyváží do 36 zemí světa. Poměr produkce je přitom 70:30 pro zahraniční trh. Největšími odběrateli jsou Rusko, Čína a Thajwan. Jindřichohradecký výrobce jej dodává i v dárkovém balení se servírovací sadou.

„Mrzí mě, že v tuzemských barech ho výjimečně podávají tradičně. K tradičnímu podávání se využívá perforovaná lžička, kterou umístíme nad sklenku. Na lžičku položíme kostku cukru, předem namočenou v absintu, a přeléváme ji touto lihovinou. Kostku cukru poté zapálíme a počkáme, až karamel zvolna prokape lžičkou do sklenky. Pak ho rozmícháme a konzumujeme. Alkohol můžeme naředit vodou. Výsledná barva je hnědá a chuť připomíná koňak,“ doplnil Josef Nejedlý.

arm



Související zprávy

Budvar má za sebou rekordní rok 2023. Uvařil v něm nejvíc piva v historii

23.04.2024 17:40

V Českých Budějovicích se uskuteční již 49. ročník Země živitelky

23.08.2023 21:16

Budějčák je na světě. Pivo na podporu cestovního ruchu už je v lahvích

11.07.2023 18:42

Pivovaru Budějovický Budvar loni prudce klesl zisk

29.06.2023 21:48

Budějovický Budvar otevře své brány veřejnosti, na červenec chystá dvoudenní akci Sláva pivu!

28.06.2023 19:15

Strakonický pivovar u Otavy mění po 12 letech svůj název

08.01.2023 12:07

Sváteční speciál ze Strakonic má letos příjemnou sušenkovo-rozinkovou chuť i vůni

13.12.2022 19:12

Budvar nemění postoj k ruskému trhu, obchodní vztahy zůstávají pozastaveny

12.10.2022 19:26

Agrosalon Země živitelka přivítal své příznivce

25.08.2022 20:00

Budvar získal jako první v České republice ocenění Lean & Green Award

30.05.2022 20:51