J. HRADEC - 10.09.2021 20:24
Jeden z největších tuzemských výrobců lihovin – společnost Fruko-Schulz z Jindřichova Hradce – zvyšuje výrobu vysokoprocentního absintu. Spotřeba této bylinné lihoviny nahořklé chuti roste každoročně na podzim. Jindřichohradecká likérka navyšuje výrobu už koncem letních prázdnin, aby vyhověla požadavkům na větší dodávky této lihoviny včas.
„Odbyt absintu nejvíce stoupá v listopadu a počátkem prosince. Jeho výrobu navyšujeme v těchto týdnech o 15 procent. Vyrábíme jej se šedesátiprocentním a sedmdesátiprocentním obsahem alkoholu a dále v podobě likéru. Je natolik silný, že jeho konzumace roste právě v chladnějších měsících,“ uvedl ředitel společnosti Fruko-Schulz Josef Nejedlý.
Absint neboli „zelená víla“ se vyrábí z pelyňku, anýzu a fenyklu. Obsahuje thujon, který ve větších dávkách působí jako afrodiziakum a způsobuje opojné stavy. Největší popularitě se těšil v 19. a počátkem 20. století, kdy byl vyhledáván i řadou slavných umělců, jako například E. Hemingwayem, P. Picassem, V. van Goghem. Kolem roku 1915 byl v USA a takřka celé Evropě zakázán, jeho oživení přišlo v 90. letech 20. století.
Česká republika je největším výrobcem absintu na světě. Fruko-Schulz jej vyváží do 36 zemí světa. Poměr produkce je přitom 70:30 pro zahraniční trh. Největšími odběrateli jsou Rusko, Čína a Thajwan. Jindřichohradecký výrobce jej dodává i v dárkovém balení se servírovací sadou.
„Mrzí mě, že v tuzemských barech ho výjimečně podávají tradičně. K tradičnímu podávání se využívá perforovaná lžička, kterou umístíme nad sklenku. Na lžičku položíme kostku cukru, předem namočenou v absintu, a přeléváme ji touto lihovinou. Kostku cukru poté zapálíme a počkáme, až karamel zvolna prokape lžičkou do sklenky. Pak ho rozmícháme a konzumujeme. Alkohol můžeme naředit vodou. Výsledná barva je hnědá a chuť připomíná koňak,“ doplnil Josef Nejedlý.
arm