Českobudějovicko Českokrumlovsko Jindřichohradecko Karlovarsko Písecko Prachaticko Praha-město Strakonicko Táborsko

► Galerie Před Masnými krámy bude k vidění pravá česká zabijačka [Foto: Archív]

Tradiční česká zabijačka zahájí vepřové hody v Masných krámech

ČESKÉ BUDĚJOVICE - 24.01.2013 10:53 - Aktualizováno: 24.01.2013 10:57


Dnes a zítra (24. a 25. 1.) vždy od 14:00 hodin se před známou restaurací Masné krámy bude konat tradiční česká zabijačka, která zahájí "Vepřové hody". Přímo v Krajinské ulici budou řeznický mistr Kamil Tajbl a šéfkuchař Masných krámů Luděk Hauser bourat maso z pěti vepřů, které dodal ZŘUD-Masokombinát Písek CZ, a.s. Čerstvé suroviny se budou ihned proměňovat v klasické zabíjačkové delikatesy - například ovar, ovarovou polévku, jitrnice, jelítka, tmavou tlačenku nebo škvarky.

"Vepřové hody" patří v Masných krámech mezi nejúspěšnější gastronomické akce a letos se koná již jejich třetí ročník.

"Předpokládáme, že letos vyrobíme asi 1200 jitrnic a jelit. Nebudou chybět domácí tlačenka, škvarky, ovar a zabijačkový guláš," říká Luděk Hauser, šéfkuchař restaurace Masné krámy.

"Myslím, že pro lidi bude velmi zajímavé pozorovat ruční zpracování masa a výrobu tradičních zabijačkových pochoutek, včetně vaření ovaru v klasickém "brutaru", bourání a vykostění masa, krájení sádla na škvarky nebo ručního nabíjení jitrnic a jelítek," dodává Luděk Hauser.

Čerstvě vyrobené dobroty se vzápětí objeví na stolech hostů v Masných krámech. S prodejem "přes ulici" organizátoři nepočítají. Zabijačka bude "předkrmem k vepřovým hodům, které budou probíhat až do 3. února.

Masné krámy letos chystají i řadu tematicky zaměřených gastronomických akcí. Letošními novinkami budou akce "Týden šniclů" a "Ze selského dvorku". Nejbližší akce - "Dny slovenské kuchyně" - proběhne od 18. 2. do 24. 2. 2013.

Vepřové hody v Masných krámech
24.1. - 3.2. 2013
Menší pokrmy pod pivo
150g Domácí tláča, 1ks chléb 64,- Kč
100g Selské škvarky ještě vlažné, 1ks chléb 42,- Kč
100g Speciální slanina "řeznického mistra", 1ks chléb 69,- Kč

Polévka
0,22 l "Prdelačka" - ovarová polévka s kroupami 35,- Kč

Šéfkuchař Luděk Hauser doporučuje
1100g Zabíjačkový talíř
/2 ks jitrnička, 2 ks jelítko, grilovaný bůček, kočičák, kysané zelí, hořčice, křen/ 410,- Kč

Hlavní pokrmy
200g Zabijačkový guláš s cibulkou, houskový a špekový knedlík 85,- Kč
250g Ovarové prkno, hořčice, křen, feferonka, 2ks chléb 94,- Kč
160g Jelítko vlastní výroby, křen, hořčice, kočičák 82,- Kč
160g Jitrnička vlastní výroby, křen, hořčice, kočičák 82,- Kč
200g Smažená krkovička, domácí bramborový salát 98,- Kč
400g Grilovaný česnekový bůček, jablečný křen, 2ks chléb 129,- Kč

K masu doporučujeme
160g Pecínek chleba Masné krámy 30,- Kč
160g Syrové kysané zelí 25,- Kč
200g Zelný salát s křenem 35,- Kč

Sladká tečka
3ks Staročeské koláčky 29,- Kč

arm



Související zprávy

Utvořte posádku, zúčastněte se závodu dračích lodí a zahajte letní sezónu na Lipně

25.04.2013 14:55

Automobiloví veteráni pojedou v sobotu "O 106 Jihočeským krajem"

18.04.2013 14:33

Mladý Jihočech má třetí nejlepší kuchařskou prvotinu světa!

25.02.2013 14:53

V bytovém výstavním prostoru Zutý Mánes se představí Daniel Vlček

01.02.2013 13:30

Tradiční česká zabijačka zahájí vepřové hody v Masných krámech

24.01.2013 10:57

Protivín láká na největší novoroční ohňostroj na jihu Čech

29.12.2012 13:32

Restaurant Olivier si těstoviny vyrábí sám. Jako první ve městě

21.11.2012 14:07

Třeboňští pištci zavzpomínají na Vatikán

11.10.2012 12:53

Legendární jazzman Fred Wesley otevřel nový jazzový klub

02.07.2012 08:23

Letošní léto na hradu Rožmberku ovládnou ženy

01.07.2012 12:00