Českobudějovicko Českokrumlovsko Jindřichohradecko Karlovarsko Písecko Prachaticko Praha-město Strakonicko Táborsko

Budějčák je na světě. Pivo na podporu cestovního ruchu už je v lahvích

ČESKÉ BUDĚJOVICE - 11.07.2023 18:42


Letní pivní speciál, který před měsícem uvařili zástupci turistické oblasti Budějovicko společně se sládky z Fakulty zemědělské a technologické Jihočeské univerzity právě dozrál! Pivo, které je součástí kampaně na podporu cestovního ruchu, má ležákový základ a svěží chmelové aroma. Jmenuje se Budějčák a k dostání je na vybraných infocentrech a ve studentském klubu na univerzitě.

Pivo Budějčák vzniklo na podporu cestovního ruchu a destinačního projektu Pivní stezka Budějovicko. Ta sdružuje 11 malých i velkých pivovarů v celé turistické oblasti a pomáhá turistům v orientaci při návštěvě pivního regionu, informuje o možnostech prohlídek pivovarů a ochutnávce vyráběných piv. “Stejně jako řada památek, je také pivovarnické řemeslo a jeho tradice neodmyslitelnou součástí Budějovicka a jižních Čech a právě tyto hodnoty a kulturu chceme předávat návštěvníkům našeho regionu i místním obyvatelům,” popisuje marketingovou strategii ředitel destinační společnosti Českobudějovicko-Hlubocko Tomáš Polanský.

Budějčák je k dostání v litrových PET lahvích na infocentrech v Českých Budějovicích, Hluboké nad Vltavou a v Týně nad Vltavou. Čepovaný pak bude od středy 12. července ve studentském klubu Kampa v areálu Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Cílem destinačních manažerů bylo upozornit na piva, která se na Budějovicku vaří. “Budějčák je velice limitovaná várka a tak se nedostane na všechny. To ale vůbec nevadí, protože na Budějovicku mohou lidé ochutnat několik desítek fantastických piv z lokálních pivovarů. Stačí vyrazit na Pivní stezku,” popisuje Tomáš Polanský.

Letní speciál Budějčák je pivo typu India Pale Lager (IPL), které bylo uvařeno v limitované várce 200 litrů, ve Výzkumném a výukovém minipivovaru Fakulty zemědělské a technologické Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Tento minipivovar, který slouží především k výuce, pomáhá udržovat a předávat pivovarnickou tradici jižních Čech novým generacím sládků. Receptura Budějčáka je postavena na sladovém složením a rmutovacím postupu, který je totožný s tradičním a pro Budějovicko a Čechy typickým ležákem. Odlišuje se však použitím aromatických chmelů Nelson Sauvin, Citra a Mosaic, které pivu dodají ovocné a citrusové tóny a svěží letní charakter. Chmel je přidáván během chmelovaru, do vířivé kádě a také za studena během dozrávání.

Pivovarnictví je úzce spojeno s kvalitní vodou a právě voda je také nosným tématem cestovního ruchu v Jihočeském kraji pro letošní rok. Pivní kultura v Jihočeském kraji byla v květnu zapsána na Seznam nemateriálních tradičních statků lidové kultury Jihočeského kraje. Zápis navrhl Český svaz pivovarů a sladoven s cílem podpořit tradiční vesnickou hospodu a její typickou kulturu.

Všech 11 pivovarů sdružených Pivní stezkou naleznete na ​​bit.ly/pivnistezka

arm



Související zprávy

Budvar má za sebou rekordní rok 2023. Uvařil v něm nejvíc piva v historii

23.04.2024 17:40

V Českých Budějovicích se uskuteční již 49. ročník Země živitelky

23.08.2023 21:16

Budějčák je na světě. Pivo na podporu cestovního ruchu už je v lahvích

11.07.2023 18:42

Pivovaru Budějovický Budvar loni prudce klesl zisk

29.06.2023 21:48

Budějovický Budvar otevře své brány veřejnosti, na červenec chystá dvoudenní akci Sláva pivu!

28.06.2023 19:15

Strakonický pivovar u Otavy mění po 12 letech svůj název

08.01.2023 12:07

Sváteční speciál ze Strakonic má letos příjemnou sušenkovo-rozinkovou chuť i vůni

13.12.2022 19:12

Budvar nemění postoj k ruskému trhu, obchodní vztahy zůstávají pozastaveny

12.10.2022 19:26

Agrosalon Země živitelka přivítal své příznivce

25.08.2022 20:00

Budvar získal jako první v České republice ocenění Lean & Green Award

30.05.2022 20:51