Českobudějovicko Českokrumlovsko Jindřichohradecko Karlovarsko Písecko Prachaticko Praha-město Strakonicko Táborsko

V restauraci Masné krámy mohou lidé vidět tradiční zabíjačku

ČESKÉ BUDĚJOVICE - 18.01.2017 11:32


V pátek 20. ledna od 14:00 hodin se před českobudějovickými Masnými krámy bude konat tradiční česká zabíjačka, která zahájí "Vepřové hody". Přímo na chodníku v Krajinské ulici bude po celé odpoledne probíhat ukázka zabíjačky a přeměna vepřových půlek na klasické zabíjačkové delikatesy - například ovar, jitrnice, jelítka nebo škvarky.

"Myslíme si, že pro lidi je velmi zajímavé sledovat ruční zpracování masa a výrobu zabíjačkových pochoutek. Vše se odehraje přímo před zraky diváků, včetně vaření ovaru v klasickém "brutaru", bourání a vykostění masa, krájení sádla na škvarky nebo ručního nabíjení jitrnic a jelítek," říká Luděk Hauser, šéfkuchař restaurace Masné krámy. Chybět proto nebudou ani řezníci v klasických kostkovaných kabátech a čepicích "zmijovkách". Čerstvě vyrobené dobroty se vzápětí objeví na stolech v Masných krámech. S prodejem "přes ulici" organizátoři nepočítají. Zabíjačka bude součástí "Vepřových hodů", které budou probíhat až do 29. ledna.

"Vepřové hody" patří v Masných krámech mezi nejúspěšnější gastronomické akce. "Letos budeme ručně vyrábět asi 1200 kusů jitrnic a jelítek," dodává Tomáš Olejník, vedoucí oddělení gastro Budějovického Budvaru.

Masné krámy letos nabídnou i další gastronomické akce:
Dny slovenské kuchyně (20. - 25. 2., 23. - 25. 2. zahraje cimbálová kapela)
Kachní speciality (16. - 19. 3.)
Zahájení pstruhové sezony + Medvědí česnek (20. - 23. 4.)
Fest Masné Krámy (15. - 17. 9.)
Zvěřinové hody (16. - 22. 10.)
Svatomartinské posvícení (9. - 12. 11.)
Burgry a steaky (23. - 26. 11.)

Vepřové hody v Masných krámech
20. - 29. 1. 2017
Menší pokrmy pod pivo
150g Domácí tláča, 1ks chléb /1/ 64,- Kč
100g Selské škvarky ještě vlažné, 1ks chléb /1/ 49,- Kč
100g Domácí uzené, hořčice, kyselá okurka, křen, 1ks chléb /1,6,10/ 79,- Kč

Polévka
0,22 l "Prdelačka" - ovarová polévka s kroupami /1/ 39,- Kč

Šéfkuchař Luděk Hauser doporučuje
1100g Zabijačkový talíř /2ks jitrnička, 2ks jelítko, 1 porce grilovaný bůček, kočičák, kysané zelí, hořčice, křen/ /1,10/ 410,- Kč

Hlavní pokrmy
200g Zabijačkový guláš s cibulkou, houskový a špekový knedlík /1,3,7,10/ 89,- Kč
250g Ovarové prkno, hořčice, křen, feferonka, 2ks chléb/1,10/ 109,- Kč
170g Jelítko vlastní výroby, křen, hořčice, kočičák /1,10/ 86,- Kč
170g Jitrnička vlastní výroby, křen, hořčice, kočičák /1,10/ 86,- Kč
200g Smažená krkovička, domácí bramborový salát /1,3,7,10/ 109,- Kč
400g Grilovaný česnekový bůček, jablečný křen, 2ks chléb /1/ 139,- Kč

Doporučujeme k masu
1 ks Chléb /1/ 6,- Kč
160g Syrové kysané zelí 35,- Kč
200g Zelný salát s křenem 39,- Kč

Sladká tečka
200g Flambovaný krupicový trhanec, jablečné pyré, skořice /1,3,7/ 49,- Kč

arm



Související zprávy

Pro Budvar byl rok 2019 rekordní

25.06.2020 19:38

Začal prodej "Požehnaného ležáku" pro Charitu

01.12.2019 10:34

Biskup požehnal zvláštní várku světlého ležáku pivovaru Budějovický Budvar

04.09.2019 20:22

Privatizace Budvaru není na stole, zdůraznila ministryně financí Schillerová

31.07.2019 17:06

Budvar zvýšil výstav a měl loni rekordní tržby

29.06.2019 08:40

Úspěch Budvaru s logistickým centrem, je druhé nejlepší v Evropě za rok 2018

07.06.2019 17:04

Budějovický Budvar loni vyvezl rekordní objem piva

11.03.2019 16:47

Budějovický Budvar opět uspořádá "divadelní" prohlídky pivovaru

09.02.2019 15:22

Budějovický Budvar loni zvýšil výstav piva a dosáhl rekordních tržeb

31.01.2019 16:06

Díky ´Požehnanému ležáku´ získá Diecézní charita České Budějovice přes 200 tisíc

24.01.2019 20:03