ČESKÉ BUDĚJOVICE - 18.01.2017 11:32
V pátek 20. ledna od 14:00 hodin se před českobudějovickými Masnými krámy bude konat tradiční česká zabíjačka, která zahájí "Vepřové hody". Přímo na chodníku v Krajinské ulici bude po celé odpoledne probíhat ukázka zabíjačky a přeměna vepřových půlek na klasické zabíjačkové delikatesy - například ovar, jitrnice, jelítka nebo škvarky.
"Myslíme si, že pro lidi je velmi zajímavé sledovat ruční zpracování masa a výrobu zabíjačkových pochoutek. Vše se odehraje přímo před zraky diváků, včetně vaření ovaru v klasickém "brutaru", bourání a vykostění masa, krájení sádla na škvarky nebo ručního nabíjení jitrnic a jelítek," říká Luděk Hauser, šéfkuchař restaurace Masné krámy. Chybět proto nebudou ani řezníci v klasických kostkovaných kabátech a čepicích "zmijovkách". Čerstvě vyrobené dobroty se vzápětí objeví na stolech v Masných krámech. S prodejem "přes ulici" organizátoři nepočítají. Zabíjačka bude součástí "Vepřových hodů", které budou probíhat až do 29. ledna.
"Vepřové hody" patří v Masných krámech mezi nejúspěšnější gastronomické akce. "Letos budeme ručně vyrábět asi 1200 kusů jitrnic a jelítek," dodává Tomáš Olejník, vedoucí oddělení gastro Budějovického Budvaru.
Masné krámy letos nabídnou i další gastronomické akce:
Dny slovenské kuchyně (20. - 25. 2., 23. - 25. 2. zahraje cimbálová kapela)
Kachní speciality (16. - 19. 3.)
Zahájení pstruhové sezony + Medvědí česnek (20. - 23. 4.)
Fest Masné Krámy (15. - 17. 9.)
Zvěřinové hody (16. - 22. 10.)
Svatomartinské posvícení (9. - 12. 11.)
Burgry a steaky (23. - 26. 11.)
Vepřové hody v Masných krámech
20. - 29. 1. 2017
Menší pokrmy pod pivo
150g Domácí tláča, 1ks chléb /1/ 64,- Kč
100g Selské škvarky ještě vlažné, 1ks chléb /1/ 49,- Kč
100g Domácí uzené, hořčice, kyselá okurka, křen, 1ks chléb /1,6,10/ 79,- Kč
Polévka
0,22 l "Prdelačka" - ovarová polévka s kroupami /1/ 39,- Kč
Šéfkuchař Luděk Hauser doporučuje
1100g Zabijačkový talíř /2ks jitrnička, 2ks jelítko, 1 porce grilovaný bůček, kočičák, kysané zelí, hořčice, křen/ /1,10/ 410,- Kč
Hlavní pokrmy
200g Zabijačkový guláš s cibulkou, houskový a špekový knedlík /1,3,7,10/ 89,- Kč
250g Ovarové prkno, hořčice, křen, feferonka, 2ks chléb/1,10/ 109,- Kč
170g Jelítko vlastní výroby, křen, hořčice, kočičák /1,10/ 86,- Kč
170g Jitrnička vlastní výroby, křen, hořčice, kočičák /1,10/ 86,- Kč
200g Smažená krkovička, domácí bramborový salát /1,3,7,10/ 109,- Kč
400g Grilovaný česnekový bůček, jablečný křen, 2ks chléb /1/ 139,- Kč
Doporučujeme k masu
1 ks Chléb /1/ 6,- Kč
160g Syrové kysané zelí 35,- Kč
200g Zelný salát s křenem 39,- Kč
Sladká tečka
200g Flambovaný krupicový trhanec, jablečné pyré, skořice /1,3,7/ 49,- Kč
arm