ČESKÉ BUDĚJOVICE - 16.04.2014 08:28 - Aktualizováno: 16.04.2014 08:31
Nejdelší velikonoční sekaná, která kdy v Česku byla. Právě takovou raritu připraví v IGY Centru v Českých Budějovicích ve čtvrtek 17. dubna v 16 hodin. V přízemí pasáže u Manufaktury se zároveň tímto počinem pokusí o rekord.
Sekaná má být dlouhá minimálně deset metrů - taková je podmínka agentury Dobrý den, která v České republice zastřešuje oblast rekordů a kuriozit. "Připravíme ale zhruba dvacetimetrovou sekanou, širokou dvanáct centimetrů a vysokou patnáct centimetrů," uvedla marketingová manažerka největšího jihočeského obchodního centra Petra Divišová.
Sekanou upeče podle své tradiční receptury společnost CORAX Trading - firma, která má v IGY centru stánek Kaplické uzeniny. Na její přípravu, o niž se postará tříčlenný kuchařský tým, padne přibližně 215 kilogramů surovin, konkrétně hovězí a vepřové maso, uzená plec, žemle, pórek a různé druhy koření. Sekanou bude chystat deset hodin - příprava surovin a jejich míchání zabere 1,5 hodiny, pečení 4 hodiny a její spojování a dekorování 4,5 hodiny.
Velikonoční atmosféru dokreslí sváteční dekorace na stolech a zdobení samotné sekané, dlouhé 20 metrů a těžké přibližně 200 kilogramů. Tu posléze zkonzumují návštěvníci centra. Členové IGY věrnostního klubu ji získají zdarma.
Chcete si také upéci velikonoční sekanou? Nikoliv tu rekordní, nýbrž jen tu pro rodinu? Recept je zde:
0,5 kg uzeného masa a slaniny
0,5 kg vepřového masa
dvě housky
5 stroužků česneku
1 cibule
2 vejce
2 žloutky
sůl
mletý pepř
dvě hrsti kopřiv
libeček
openec
pažitay a petrželka
sádlo
Postup je následující: Housky namočíme do smetany. Vepřové maso, uzené maso a slaninu umeleme, přidáme česnek a cibuli (které nastrouháme a nadrobno nakrájíme), pak přidáme zbytek surovin a prohněteme rukou. Je-li směs moc řídká, přidáme trochu krupice. Pečeme v pekáči vymaštěným sádlem dozlatova.
arm