Českobudějovicko Českokrumlovsko Jindřichohradecko Karlovarsko Písecko Prachaticko Praha-město Strakonicko Táborsko

Ke slovenským specialitám zahraje v Masných krámech cimbálovka

ČESKÉ BUDĚJOVICE - 18.02.2014 07:36 - Aktualizováno: 18.02.2014 07:37


Restaurace Masné krámy připravila pro hosty od 18. do 23. února již sedmý ročník "Dnů slovenské kuchyně". Slovenské speciality budou součástí "Dnů slovenské kultury 2014" v Českých Budějovicích. Loni slavily slovenské pokrmy servírované v Masných krámech velký úspěch. Největší zájem měli lidé o klasické halušky s bryndzou.

"Odhadujeme, že během šesti dnů uvaříme celkem asi 300 kg halušek. Budeme si je připravovat sami v kuchyni naší pivnice Budvar z poctivých přírodních surovin bez použití polotovarů nebo umělých přísad," říká Luděk Hauser, šéfkuchař Masných krámů. V menu se samozřejmě objeví i další slovenská jídla, včetně jehněčího a skopového masa.

O stylovou atmosféru v Masných krámech se postará cimbálová kapela Ľudová muzika bratrov Wimmerovcov. Hrát bude v těchto dnech a hodinách: 19. 2. 12:00 -14:00 a 19:00 -22:00, 20. 2. 19:00 -23:00, 21. 2. 12:00 -14:00.

Masné krámy chystají i letos řadu tematicky zaměřených gastronomických akcí. Letošní novinkou bude červnová "Exotika". Nejbližší gastroakce - "Týden šniclů" - proběhne od 19. do 23. března.

Letos si Masné krámy připomínají dvě významná výročí. Dne 13. února uplynulo 650 let od okamžiku, kdy císař Karel IV. nařídil původní masné krámy na dnešním náměstí Přemysla Otakara II. zbourat a přesunout do Krajinské ulice na dnešní místo. Restaurace Masné krámy pak byla pro veřejnost otevřena 1. října 1954, tedy před téměř 60 lety. V restauraci se vždy čepovalo výhradně pivo z pivovaru Budějovický Budvar.

Dny slovenské kuchyně v Masných krámech
18. 2. - 23. 2. 2014

Aperitiv
0,04 l Spišská borovička 40,- Kč

Predjedlá
150 g Ovčí údený sýr rozpečený na chliebe, 2 ks 62,- Kč
100 g "Šmirkas" bryndzová nátierka, 2 ks chlieb 58,- Kč

Polievky
0,22 l Gazdovská kapustnica 39 Kč
0,22 l Baraninový vývar so zeleninou a kapaním 35,- Kč

Hlavné jedlá
400 g Bryndzové halušky so slaninou 82,- Kč
400 g Kapustové strapačky s údeným 86,- Kč
400 g Haluškový duet (bryndzové, strapačky) 84,- Kč
150 g Jahňací fašírkové medaile, zelené fazuľky, štuchané zemiaky 139,- Kč
150 g Cesnakový jahňací rezeň v špenátovom cestíčku, bryndzové halušky s kyslou smotanou 149,- Kč

Šefkuchár L.Hauser doporučuje
180 g Baraní kotlíkový guláš, 2ks chlieb 129,- Kč
200 g Bravčová kotleta "ohnivý dych", gazdovské zemiaky s bryndzou 129,- Kč

Múčnik
150 g Zemiakové lokše s makovou posýpkou 39,- Kč

arm



Související zprávy

Pro Budvar byl rok 2019 rekordní

25.06.2020 19:38

Začal prodej "Požehnaného ležáku" pro Charitu

01.12.2019 10:34

Biskup požehnal zvláštní várku světlého ležáku pivovaru Budějovický Budvar

04.09.2019 20:22

Privatizace Budvaru není na stole, zdůraznila ministryně financí Schillerová

31.07.2019 17:06

Budvar zvýšil výstav a měl loni rekordní tržby

29.06.2019 08:40

Úspěch Budvaru s logistickým centrem, je druhé nejlepší v Evropě za rok 2018

07.06.2019 17:04

Budějovický Budvar loni vyvezl rekordní objem piva

11.03.2019 16:47

Budějovický Budvar opět uspořádá "divadelní" prohlídky pivovaru

09.02.2019 15:22

Budějovický Budvar loni zvýšil výstav piva a dosáhl rekordních tržeb

31.01.2019 16:06

Díky ´Požehnanému ležáku´ získá Diecézní charita České Budějovice přes 200 tisíc

24.01.2019 20:03