Českobudějovicko Českokrumlovsko Jindřichohradecko Karlovarsko Písecko Prachaticko Praha-město Strakonicko Táborsko

► Galerie Pivo z čerstvého chmele uvařili v Budvaru tradičním způsobem. [Foto: Budějovický Budvar]

Budějovický Budvar uvařil speciální pivo z čerstvého chmele

ČESKÉ BUDĚJOVICE - 04.09.2013 11:00 - Aktualizováno: 04.09.2013 11:00


Pod dohledem sládka Budějovického Budvaru a zástupců chmelařské firmy ARIX, a. s., byla včera v podvečer uvařena speciální várka piva s použitím čerstvých chmelových hlávek. Čerstvé chmelové hlávky patří mezi nejvzácnější pivovarské suroviny, neboť se musejí zpracovat bezprostředně po sklizni, tedy ve stejný den, kdy byly očesány. Z tohoto důvodu se v pivovarské praxi používají jen zcela výjimečně a Budějovický Budvar bude letos zřejmě jediným českým pivovarem, který z čerstvého chmele uvaří pivo.

Použitý chmel odrůdy Žatecký poloraný červeňák, celkem 360 kg, byl sklizen v úterý 3. září ráno na chmelnici "Splav", která patří do slavné lokality "Údolí Zlatého potoka" v katastru chmelařské obce Blšany. Dodavatelem chmele byla společnost ARIX, a.s., která patří mezi přední české firmy na trhu s chmelem. Již kolem 16. hodiny byl načesaný chmel na varně Budějovického Budvaru přidán do speciální várky piva BUD Premier Select se stupňovitostí přes 16% a finálním obsahem alkoholu 7,5% obj.

"Chmelení jsme provedli tradičním způsobem, kterým vaříme i všechna naše ostatní piva, tedy ručním přidáváním hlávek chmele přímo do mladinového kotle ve třech dávkách. Čerstvý chmel dodává pivu větší množství aromatických látek a poněkud výraznější, ale stále jemnou hořkost ve srovnání s chmelem sušeným," říká Adam Brož, sládek Budějovického Budvaru.

V Budějovickém Budvaru bude z čerstvého chmele letos uvařena pouze jediná várka speciálního piva BUD Premier Select o objemu 400 hektolitrů hotového piva. Pivo uvařené 3. září 2013 budou zákazníci moci ochutnat až ve druhé polovině března 2014, neboť doba zrání piva BUD je kolem 200 dnů. Speciální pivo z čerstvého chmele bude dodáváno pouze do vybraných restaurací a pivnic po celé republice v sudech o objemu 20 litrů.

Pivo z čerstvého chmele uvařil Budějovický Budvar poprvé již loni v srpnu. "V té době u nás v pivovaru nebyl nikdo, kdo by měl s čerstvým chmelem osobní zkušenosti. Výsledek nás velmi příjemně překvapil a pivní fajnšmekři vypili celou várku během několik dnů. Proto letos tuto mimořádnou várku opakujeme," dodává Adam Brož.

arm



Související zprávy

Pro Budvar byl rok 2019 rekordní

25.06.2020 19:38

Začal prodej "Požehnaného ležáku" pro Charitu

01.12.2019 10:34

Biskup požehnal zvláštní várku světlého ležáku pivovaru Budějovický Budvar

04.09.2019 20:22

Privatizace Budvaru není na stole, zdůraznila ministryně financí Schillerová

31.07.2019 17:06

Budvar zvýšil výstav a měl loni rekordní tržby

29.06.2019 08:40

Úspěch Budvaru s logistickým centrem, je druhé nejlepší v Evropě za rok 2018

07.06.2019 17:04

Budějovický Budvar loni vyvezl rekordní objem piva

11.03.2019 16:47

Budějovický Budvar opět uspořádá "divadelní" prohlídky pivovaru

09.02.2019 15:22

Budějovický Budvar loni zvýšil výstav piva a dosáhl rekordních tržeb

31.01.2019 16:06

Díky ´Požehnanému ležáku´ získá Diecézní charita České Budějovice přes 200 tisíc

24.01.2019 20:03