ČESKÉ BUDĚJOVICE - 21.08.2011 12:25
Opravdovou gurmánskou hostinu, ze které vegetariánům asi tuhne krev v žilách, chystá českobudějovický Hotel Zvon pro čtvrteční oběd prezidenta ČR Václava Klause s představenstvem Agrární komory ČR. Na stole bude například paštika z domácího chovu srnčího či vývar z žebra mysletínského hovězího. Menu pro pana prezidenta sestavil šéfkuchař hotelu Jan Havel a vhodnými víny z Moravy jej doplnil someliér hotelu Zdeněk Novotný.
Účastníci prestižního oběda si budou moc vybrat ze tří hlavních jídel: Domácí paštiky ze srnčího z vlastního revíru na Borku a Hosíně s pistáciemi, brusinkovým želé a omáčkou Cumberland. K ní se bude servírovat Irsay Oliver kabinet 2009 Tetur.
Vývar z žebra z mysletínského hovězího s domácími nudlemi, masem a čerstvou Julienne kořenovou zeleninou se bude zapíjet Plzeňským pivem. Svíčková z tabulové špičky z mysletínského chovu s domácími žemlovými knedlíky, brusinkami a šlehačkou zase doplní
Rulandské modré výběr z hroznů 2009. Chybět nebude ani domácí smetanová zmrzlina s vlašskými ořechy, teplým povidlovým šátečkem z listového těsta a limetkovým creme fraiche. Následuje opět víno: Tramín červený pozní sběr 2010 Skoupil. Samozřejmostí bude špičkové šampaňské na přípitek a káva.
Společný oběd se uskuteční v sále Mozart, který se tak dočasně promění na exkluzivní restauraci.
O významné hosty se přitom budějovický hotel bude starat již od středy, kdy hostí ministry zemědělství čtyř zemí sdružených ve Visegradské čtyřce (V4). Za ČR se jednání účastní ministr zemědělství Ivan Fuksa, za Slovensko ministr zemědělství Zsolt Simon, za Polsko ministr zemědělství Marek Sawicki a Maďarsko státní tajemník György Czerván, spolu se zástupci Slovinska - ministr zemědělství Dejan Židan, Bulharska - zástupce bulharské delegace Martin Hristov a Rumunska - ministr zemědělství Valeriu Tabara.
Ministři budou projednávat společný postup vůči společné zemědělské politice EU po roce 2013 a konzultovat a diskutovat témata obnovitelných zdrojů, energie a biomasy.
das