ČESKÉ BUDĚJOVICE - 16.03.2008 13:31
Prvních 100 dnů od několikaleté celkové rekonstrukce má za sebou legendární středověká pivnice Masné krámy v Českých Budějovicích. O tom, že se výčepní pořádně otáčeli, svědčí statistiky, které novinářům poodhalil PR manažer Budějovického Budvaru Petr Samec. Podle nich protekly pípami 533 hektolitry piva, to znamená 109.222 velkých a malých piv.
Nejoblíbenějším druhem piva, jak jinak ve značkové restauraci Budvaru, byl kroužkovaný ležák Budweiser Budvar, který si dalo devět z deseti návštěvníků. Zbytek statistik tvořil tmavý ležák a výčepní pivo.
Restaurace, jejíž kapacita je 178 míst, ale nehasila jen žízeň návštěvníků. Podle Samce hosté v Masných krámech zkonzumovali 23.212 porcí hlavních pokrmů a 8098 porcí polévek. Saláty ale mezi favority nehledejte, i když se zde nají i vegetariáni. Vedle tradičně nejoblíbenějšího pivovarského guláše, kterého se prodalo 1838 porcí, skončila na druhém místě grilovaná vepřová žebra následována pečeným stehnem z mladé kačeny. Hosté si také objednali například 720 pečených vepřových kolen či 970 porcí staročeských lívanců.
das