VESELÍ NAD LUŽNICÍ - 09.10.2009 13:17
Mléko z jižních Čech a Dolního Rakouska je stejně kvalitní. Ukázalo to laboratorní prozkoumání vzorků mléka, které dodávají zemědělci do mlékárny v Řípci a Wieselburgu. V rámci česko-rakouského projektu WIWES mléko testovali studenti potravinářských škol ve Veselí nad Lužnicí a Wieselburgu. Výsledky projektu potom prezentovali na čtvrteční závěrečné konferenci ve Veselí nad Lužnicí.
Vzorky nadojeného mléka, které je určeno pro výrobu sýrů, zkoumali na začátku března a v druhé polovině září. Posuzovali také vliv krmení na kvalitu syrového mléka, proto zvolili jarní a podzimní termín měření v laboratořích. "V chemické laboratoři zjišťovali žáci třeba obsah bílkovin, kysací schopnost a syřitelnost mléka. V mikrobiologickém rozboru zkoumali počet mikroorganizmů a jejich složení," vysvětlil ředitel veselské školy Ladislav Honsa.
Podle učitelky mikrobiologie a chemie z veselské školy Marcely Gyürüsiové se ukázalo, že při podávání zeleného krmiva se v mléce zvyšuje obsah mléčných tedy zdravých bakterií, a naopak klesá podíl bakterií, které způsobují technologické závady při výrobě dlouhozrajících sýrů.
Výsledky projektu ale podle Honsy neměly odhalovat nedostatky. Šlo především o to, aby se žáci naučili samostatně pracovat a svoji práci vyhodnotit a také prezentovat nejen v mateřštině, ale v případě české strany také v německém jazyce.
das