Budějovický Budvar používá Chráněná zeměpisná označení již 10 let

ČESKÉ BUDĚJOVICE - 05.06.2014 10:47


V těchto dnech uplynulo již 10 let od doby, kdy pivovar Budějovický Budvar začal používat dvě Chráněná zeměpisná označení (CHZO) "Českobudějovické pivo" a "Budějovické pivo". Pivo značky Budweiser Budvar se tím zařadilo do prestižní společnosti tradičních evropských specialit, jakými jsou mimo jiné parmská šunka nebo sýr parmezán. Označení CHZO dává zákazníkům garanci, že jimi zakoupený produkt byl vyroben předepsaným způsobem, z přesně definovaných surovin a v jednoznačně určeném místě výroby.

Pivovar Budějovický Budvar pokračuje od svého založení ve slavné tradici výroby piva, které se od středověku vařilo ve městě České Budějovice (Budweis) a označovalo se podle místa svého původu prostě jako "Budweiser Bier". Pivovar se snaží zachovat originalitu českobudějovického piva i jeho tradiční výrobní postup a předat toto bohatství příštím generacím.

CHZO "Českobudějovické pivo" a "Budějovické pivo" se zároveň stala prvními označeními tohoto druhu, které získaly potravinářské výrobky z nově přistoupivších členů EU v roce 2004 ve střední a východní Evropě. Budějovický Budvar své zkušenosti z procesu registrace později poskytl i Českému svazu pivovarů a sladoven při získání CHZO "České pivo". Podmínky CHZO "Českobudějovické pivo" a "Budějovické pivo" jsou přísnější než v případě CHZO "České pivo".

"Výroba piva s označením CHZO je naším dobrovolným závazkem ke spotřebitelům a zároveň garancí kvality, která jde vysoko nad zákonný rámec. Orgány státní správy kontrolují zdravotní nezávadnost produktů nebo shodu jejich složení s informacemi na obalu, ale primárně nezkoumají kvalitu, jak je chápána běžnými spotřebiteli. Kvalitu z pohledu konzumenta zásadním způsobem řeší právě CHZO," Adam Brož, sládek Budějovického Budvaru.

CHZO dává zákazníkům jistotu, že produkt byl vyroben předepsaným způsobem, z přesně definovaných surovin a v jednoznačně určeném místě výroby. Proto nepřipadá v úvahu licenční výroba a zákazníci na celém světě mají jistotu, že pivo označené jako CHZO "Českobudějovické pivo" (případně "Budějovické pivo") není levnou napodobeninou a bylo uvařeno v Českých Budějovicích. "Díky našim originálním postupům, specifickým výrobním podmínkám a produkci pouze v našem pivovaru máme celý proces bezprostředně pod kontrolou a zaručujeme tak, na rozdíl od licenčních výrobců, neměnnou a vysokou kvalitu našeho piva. Náš zákazník kdekoliv na světě má jistotu, že si zakoupil originální produkt, nikoliv napodobeninu," dodává Adam Brož.

Podmínky pro udělení CHZO "Českobudějovické pivo" nebo "Budějovické pivo" jsou velmi přísné. K výrobě piva s tímto označením musí být přesně dodržen technologický postup, místo výroby a mohou se používat jen přesně definované suroviny. Při výrobě piva označovaného CHZO "Českobudějovické pivo" nebo "Budějovické pivo" tedy nepřipadá v úvahu použití například rýže nebo dalších přísad a aditiv typu chmelových extraktů. Dodržování všech předepsaných parametrů pro CHZO průběžně kontroluje Státní zemědělská a potravinářská inspekce.

Označení původu v Evropské unii a v ČR
Evropská unie věnuje velkou pozornost ochraně tradičních lokálních potravin. Systém zahrnuje 3 kategorie: Chráněně zeměpisné označení (CHZO), Chráněné označení původu (CHOP) a Zaručená tradiční specialita (ZTS). V současné době je v Evropské unii evidováno 1227 označení původu. V roce 2004 bylo takových označení jen asi 600. Nejvíce označení původu patří Itálii (264) a Francii (212). Pro pivo je registrováno 26 označení původu, z toho devět v Německu, devět v České republice a pět v Belgii. V České republice je aktuálně evidováno 33 označení původu.

arm