BŘEZNÍK/ŠUMAVA - 10.01.2014 08:41
Na Šumavě má vzniknout síť značkových restaurací, jakýchsi McDonaldů, které budou podávat stejné jídlo a pivo, ale zároveň mají informovat o parku. Nový projekt "Park Restaurant" dnes zmínil v tiskové zprávě o lyžování v parku ředitel parku Jiří Mánek. Vlajkovou lodí projektu má být hospoda na Březníku, která se v poslední době objevuje ve většině komunikace Správy parku.
"Půjde o několik restaurací rozesetých po celé Šumavě s jasnou identitou, přesnými pravidly provozu," vysvětlil Mánek. Podle něj se všude bude vařit stejné nebo velmi podobné, v zásadě jednoduché jídlo, a čepovat stejné nápoje. Identicky bude oblečený i personál. Ten má kromě občerstvení podávat také "fundované informace o Národním parku Šumava". Důraz na slovo fundované bude zřejmě trnem v oku ochráncům přírody, kterým tak park otevírá další frontu v novodobé informační válce o ekologických otázkách Šumavy.
Lyžaři si stejně jako na Březníku budou moci objednat tradiční šumavské speciality, jako jsou například borůvkové knedlíky nebo štrúdl, ale také pivo ze strakonického pivovaru Dudák - Šumavský fořt (jedenácti stupňové světlé pivo) a Modrý Urogallus (borůvkový speciál).
das