ČESKÉ BUDĚJOVICE/JIŽNÍ ČECHY - 06.06.2011 13:05 - Aktualizováno: 06.06.2011 13:06
Již 5. ročník soutěže "Chutná hezky. Jihočesky" vyhodnotila v sobotu na českobudějovickém výstavišti Regionální agrární komora Jihočeského kraje (RAK JK). Do letošního ročníku se přihlásilo 48 producentů se 145 výrobky, které ze sedmi hledisek posuzovala komise, složená z nezávislých hodnotitelů. Největší zastoupení měly pekárenské a masné výrobky. Letos získá právo užívat značku celkem sedmadvacet výrobků.
"Na první pohled jde sice o soupeření mezi dobrotami vyrobenými v Jihočeském kraji, ale v podstatě jde o víc. O vlídnou zbraň pomáhající k přežití jihočeských zemědělců a jihočeských potravinářů v drsném konkurenčním boji na globálním trhu. O maják pro spotřebitele se sklonem k patriotismu a s vytříbenou chutí. O nástroj na podporu tradičních hodnot našeho kraje," popisuje význam projektu Hana Hricová, ředitelka RAK JK.
Nejlepšími jihočeskými potravinami se nakonec staly Krumlovský špek, kachní paštika, ruční kvasový chléb, Lhenické jablko ve vanilce, Třeboňská lázeňská brusinka, amur uzený, měkký plnotučný zrající sýr s bílou plísní na povrchu: hermelínový typ vlčí samet, ostřejší gabreta.
Úspěšní výrobci mají "otevřené dveře" do prodejen českobudějovické Jednoty s.d., která je partnerem projektu. Oceněné biopotraviny se snáze dostanou do tržního řetězce Billa a v současné době jedná RAK JK o možnostech vzájemně výhodné spolupráce mezi výrobci potravin z jižních Čech a zdejší maloobchodní sítí Tesco.
"Známka Chutná hezky. Jihočesky je symbolem vítězství kvality a čerstvosti nad kvantitou a sterilitou, symbolem vítězství zdravého rozumu nad podbízivou reklamou a nízkou cenou. Symbolem lásky k Jihočeskému kraji, která v pravém slova smyslu prochází našimi žaludky," dodává Hricová.
Výsledky:
Maso, masné výrobky tepelně opracované):
1. Krumlovský špek (ANTONI CZ, Dolní Třebonín)
2. Sedlácký bok (Vltavská obchodní, Praha – provozovna Týn n. Vltavou)
3. Šunková mozaika s krůtím masem (Jatky Hradský, Strakonice).
Maso, masné výrobky (trvanlivě tepelně opracované výrobky a drůbeží výrobky):
1. Kachní paštika (Vodňanská drůbež)
2. Albeřská klobása (Karel Loskot, Nová Bystřice)
3. Písecká vysočina (ZŘUD-masokombinát Písek).
Pekárenské výrobky (chléb, slané pečivo):
1. Ruční kvasový chléb (K III, Č. Budějovice)
2. Jihočeský pecen (Marek Baštýř, Lomnice n. Lužnicí)
3. Chléb "Staročech" bez éček, sypaný kmínem (Zemědělské zásobování a výkup Prachatice).
Pekárenské výrobky (sladké pečivo a cukrářské výrobky):
1. Lhenické jablko ve vanilce (Polanských, Protivín)
2. Jankovské miniperníčky (Božena Kolářová, Jankov)
3. Otavský cop s mákem, ořechy a malinami (Galaxie, Strakonice).
Alkoholické a nealkoholické nápoje:
1. Třeboňská lázeňská brusinka (Fruko-Schulz, J. Hradec)
2. Lhenická ovocná šťáva jablko-višeň (Karel Gregora, Lhenice)
3. Lžínská hruškovice (Lihovar Lžín, Dírná).
Mlékárenské výrobky:
1. Měkký plnotučný zrající sýr s bílou plísní na povrchu: hermelínový typ vlčí samet, ostřejší gabreta (Ladislav Hošna, Lenora)
2. Romadur česnek s bylinkami (MADETA, Č. Budějovice)
3. Ječmínek (Josef Ciboch, Vrcovice).
Ostatní výrobky:
1. Amur uzený podkovy (Fish Market, Třeboň)
2. Soubor jídel (Jednota, Č. Budějovice)
3. Bohemia chips horská sůl (INTERSNACK, Choustník).
Zvláštní ceny poroty:
Bok uzený z komína (Libor Novák, Hlincova Hora)
Klobása sýrová (Jaroslav Kocar, Hospříz)
Zárubova tatarka (Záruba M&K, Č. Budějovice)
arm