Českobudějovicko Českokrumlovsko Jindřichohradecko Písecko Prachaticko Strakonicko Táborsko

► Galerie [Foto: Budějovický Budvar]

V Budějovickém Budvaru uvařili sezónní speciál z čerstvého chmele

ČESKÉ BUDĚJOVICE - 29.08.2017 16:06


Včera uvařili na varně pivovaru Budějovický Budvar várku sezónního speciálu BUD z čerstvých hlávek Žateckého poloraného červeňáku. Chmel byl sklizen jen několik hodin předtím na chmelnici U Splavu v katastru chmelařské obce Blšany. Pivo z čerstvého chmele bude zrát ve sklepích pivovaru až do března 2018, kdy se objeví ve vybraných restauracích v České republice i v několika dalších zemích.

Čerstvý chmel dodává pivu větší množství aromatických látek a poněkud výraznější hořkost ve srovnání s chmelem sušeným. Čerstvý chmel se musí zpracovat ve stejný den, kdy byl načesán. Proto patří mezi nejvzácnější pivovarské suroviny a v pivovarské praxi se používá jen zcela výjimečně. Navíc pivo chmelené ze 100 % výhradně čerstvým chmelem je možné uvařit pouze v pivovaru, který má varnu vybavenou tzv. "chmelovým cízem". Ten odstraňuje chmelové mláto z mladiny na konci chmelovaru. Budějovický Budvar je jedním z pouhých tří českých pivovarů, které chmelovým cízem disponují. Pivovary, které vaří pivo z chmelových granulí nebo extraktů, chmelový cíz nemají, neboť takové zařízení nepotřebují.

Chmel odrůdy Žatecký poloraný červeňák pro sezónní speciál dodala společnost ARIX, a. s., která patří mezi přední české pěstitele a obchodníky s chmelem. Chmelové hlávky byly sklizeny 28. srpna dopoledne na chmelnici "U Splavu", ve slavné lokalitě "Údolí Zlatého potoka" u chmelařské obce Blšany.

"Speciál z čerstvého chmele jsme letos vařili již šestým rokem. Přestože už máme nějaké zkušenosti, v tuto chvíli nedokážeme přesně odhadnout, jaká bude jeho výsledná chuť. U čerstvého chmele totiž není čas na standardní laboratorní rozbor - známe jen orientační hodnotu hořkosti - a dávkování děláme do značné míry intuitivně. Každý rok je surovina jiná a my se jen můžete těšit na to, co nám příroda připravila," říká Petr Košin, vedoucí oddělení technologie výroby z Budějovického Budvaru.

Speciální pivo z čerstvého chmele bude dodáváno pouze do vybraných restaurací a pivnic v sudech o objemu 20 litrů. Pivo z čerstvého chmele uvařil Budějovický Budvar poprvé v srpnu 2012. "V té době u nás v pivovaru nebyl nikdo, kdo by měl s čerstvým chmelem osobní zkušenosti. Výsledek nás ale velmi příjemně překvapil a zákazníci vypili celou várku během několika dnů," uzavírá Petr Košin.

arm



Související zprávy

Vepřové hody v Masných krámech začnou zítra tradiční zabijačkou

18.01.2018 11:22

"Svatomartinské posvícení" v Masných krámech

08.11.2017 13:00

V pondělí začne v Masných krámech desátý ročník "Zvěřinových hodů"

15.10.2017 10:06

Hudební fest Masné krámy oživí centrum města

14.09.2017 07:30

Biskup českobudějovický požehnal v Budvaru zvláštní várku piva pro Svatého otce

07.09.2017 15:11

V Budějovickém Budvaru uvařili sezónní speciál z čerstvého chmele

29.08.2017 16:06

Světlé ležáky z Budvaru získaly dvě zlaté medaile v soutěži Monde Selection

20.06.2017 09:35

Budějovický Budvar se zúčastní výstavy EXPO Astana 2017 v Kazachstánu

07.06.2017 14:26

Návštěvnost Budějovického Budvaru byla loni rekordní

16.05.2017 11:26

Budvar představil nový koncept pivnice

29.04.2017 07:24