PÍSEK - 10.03.2014 09:03
Po rekordním loňském roce, kdy písecká Sladovna ztrojnásobila návštěvnost, její úspěch pokračuje. Výstavu S JÍDLEM SI NEHRAJEM, jež trvá do 27. dubna, vidělo za necelé dva měsíce již 5000 lidí. Přestože je výstava zacílena na menší děti, fenomén jídla prostupuje všemi generacemi. Hravost se zde snoubí s naučnou formou tak, jako chutě jídel v dobré restauraci. Hlavní výstavou sezony pak bude od 17. května do 21. září LES, kdy magická zákoutí stromů prorostou všemi patry Sladovny.
Výstava S JÍDLEM SI NEHRAJEM zabírá dva sály, Vysoké a Nízké trámy. Ve Vysokých trámech děti poznávají, jak se rodí potraviny, Nízké trámy se proměnily v kuchyni, kterou doplňuje obří střevo ve formě tunelu. Ředitelka Sladovny Tereza Dobiášová má pocit, že děti o něco raději zůstávají v Nízkých trámech.
"Klouzají po jazyku a do jícnu, prolézají střevem. Holčičky si hrají s divadýlkem, kluci na rytíře v kostýmech z kuchyňského nářadí a pak se většinou celé rodiny sesednou u ohromného jídelního stolu a dají si svačinu - někdy kašírovanou, někdy svou vlastní donesenou. Ve Vysokých trámech je bezpečně nejoblíbenější kombajn a děti si moc rády hrají s pecí a obchůdkem," říká Tereza Dobiášová.
Hravá písecká galerie cílí touto výstavou spíše na menší děti, ale jezdí sem celé rodiny. "Hlavně nás překvapuje, jak děti, které se neznají, spolupracují, například u jídelního stolu. A především fakt, jak si i starší děti hrají společně s dospělými," doplňuje Dáša Sedláčková z marketingu Sladovny.
Myšlenka výstavy zaujala i odborníky z gastronomie. Oceňují její naučný rozměr. "Ten nápad je dobrý. Výstava má smysl v tom, že by mohla dětem ukázat, co vlastně mohou jíst, že do sebe nemusí jen cpát sladkosti. Výborným nápadem jsou ukázky a workshopy. Když děti například vidí, jak se dělá palačinka, budou to vyžadovat doma. V Horním Rakousku nebo Švýcarsku mají běžně školní výpravy, které jsou úspěšné: chodí do dvorů, statků a vidí, jak kráva dojí mléko nebo že se z něho dá udělat sýr," přibližuje Petr Šíma, předseda jihočeské pobočky Asociace kuchařů a cukrářů ČR.
Fenoménu jídla se ve Sladovně daří, což dokazují i čísla. Za necelé dva měsíce zlákalo již 5000 lidí, rekordním dnem byla zatím sobota 22. února, kdy si s jídlem přišlo hrát 270 dětí a dospělých. Sladovna tak pokračuje ve velkém loňském úspěchu, kdy dokázala meziročně ztrojnásobit návštěvnost na více než 33 000 návštěvníků. Trend byl vzestupný, největší zájem byl o barevný labyrint Mraveniště - ten Sladovna pro velký zájem prodlužovala do ledna 2014 a mravencem se v něm stalo přesně 13 643 návštěvníků.
"Celkově jsem s výstavou S JÍDLEM SI NEHRAJEM velmi spokojená. Návštěvnost se zatím vyvíjí velmi dobře, lidé odcházejí spokojení, všechno klape. Je to zase něco jiného než Mraveniště, a to hraje taky důležitou roli," uzavírá ředitelka Sladovny Tereza Dobiášová.
arm