STRAKONICKO - 11.04.2008 20:25
Již dva lidé se letos v jižních Čechách nakazili tularémií, tedy nemocí, jež postihuje především zajíce a je přenosná na člověka. Oba případy zaregistrovali hygienici na Strakonicku. Onemocnění může způsobovat vysokou horečku, kožní vředy či zvětšení sleziny. Z člověka na člověka přenosné není. Hygienici v souvislosti s výskytem nemoci u zajíců vyhlásili v lokalitách na Strakonicku mimořádná opatření. Regionální noviny o tom informoval František Kotrba z krajské hygienické stanice v Českých Budějovicích.
Nejaktuálnější ohniska jsou podle veterinářů hlášena na Strakonicku v Česticích, Číčenicích a Hoslovicích.
Veterináři již zakázali uvolňování zajíců z ohnisek do oběhu. Lovec smí doma zajíce sníst bez vyšetření pouze pokud je poučen o bezpečném zacházení při zpracování zvěřiny a kořist důkladné tepelné upraví (70°C po dobu 10 minut). Zajíce z ochranných pásem lze tepelně zpracovávat ve výrobě pouze pokud budou sérologicky negativní a uživatelům honiteb v ohniscích a ochranných pásmech je doporučeno vyšetřování ulovených zajíců rychlou aglutinací u soukromého veterinárního lékaře.
Tularémie je bakteriálního původu a postihuje především zajíce. Je přenosná na ostatní volně žijící i domácí zvířata a na člověka.
Postižení zajíci ztrácejí plachost, potácejí se při pohybu, jsou malátní a dají se snadno chytit. Výskyt nemoci v přírodě závisí především na existenci infikovaných hlodavců a komárů, blech, či klíšťat, kteří působí jako přenašeči původce onemocnění.
U lidí může tularémie probíhat jako celkové onemocnění s vysokými teplotami, zvětšením sleziny po pozření kontaminované potravy nebo vody či atypickým zápalem plic po vdechnutí původce nemoci. Po infekci poraněnou kůží nebo spojivkou vznikají vředovité změny na kůži v místě poranění, vřídky na spojivce, případně zhnisání příslušných mízních uzlin.
Člověk se přitom může infikovat přes dýchací ústrojí, trávící ústrojí, spojivkou nebo kůží. Nejčastěji se však nakazí přímým kontaktem s nemocnými nebo uhynulými zvířaty, požitím kontaminovaných produktů (maso, zelenina ve sklepě), kontaminovanou vodou (studánka) nebo štípnutím infikovaným hmyzem.
das