Českobudějovicko Českokrumlovsko Jindřichohradecko Karlovarsko Písecko Prachaticko Praha-město Strakonicko Táborsko

Nejlepší český kapr: s restovanou zeleninou, wasabi, tonkatsu a tygří krevetou

ZVÍKOVSKÉ PODHRADÍ - 16.11.2009 08:55


Zcela netradičních úprav se dočkala na letošní soutěži Český kapr, která se o víkendu uskutečnila na Zvíkovském podhradí, naše neoblíbenější vánoční ryba. Zatímco z domácích kuchyní ji známe v trojobalu s citronem navrch, soutěžící měli za úkol připravit kapra na asijský způsob. A že nebylo o různé příchuti nouze, svědčí i obě vítězné úpravy. Naopak, možná právě jihočeská rybí tradice způsobila, že se orientální soutěže žádný kuchař z krajiny rybníků nezúčastnil.

Například vítězem v kategorii juniorů se stal Petr Dubský ze Střední školy zemědělské a potravinářské Klatovy, který připravil kapra vařeného ve vakuu podávaného na jasmínové rýži a karamelizované zelenině s houbami, doplnění fazolovou omáčkou. V kategorii senior zase vyhrál Lukáš Čížek z Orea Hotel Arnika Špindlerův Mlýn. Ten porotě připravil zprudka opečený filet z kapra z restovanou zeleninou, bramborovým pyré s wasabi a tonkatsu omáčkou, doplněný ve vakuu pečeným filátkem ze pstruha s tygří krevetou, pažitkovou pěnou a temperovanou sezónní zeleninou.

Celkový vítěz Lukáš Čížek, který nastupoval až jako poslední, si podle porotce Vladislava Stupariče porotu získal tím, že dokázal nejlépe skloubit atributy asijské kuchyně s českými a byl také jediný, který dokázal zakomponovat do jídla brambory tak, aby jídlo samotné nerušily. "Bylo tu dnes několik ukázek využití brambor, ale on jediný našel dobrou kombinaci. Celkově to bylo výborně dochucené a také dokázal skloubit ekonomiku práce. Zohlednili jsme také to, že recept si vymyslel sám,“ řekl Stuparič.

V juniorech podle porotce pracoval vítěz Petr Dubský profesionálně a měl přípravu dobře načasovanou. Velkou roli hrála také chuťová stránka pokrmu. "Oproti loňskému roku je vidět velký skok, který soutěžící udělali,“ uzavřel Stuparič.

Se stále se zvyšující úrovní soutěže je spokojena i ředitelka soutěže Miroslava Pítrová. "Každým ročníkem se kvalita soutěže zvyšuje. Je i větší zájem, nejen ze strany škol, ale i hotelů. Setkávají se tu odborníci, čímž se zvyšuje i úroveň soutěže. Soutěž má čím dál větší prestiž,“ řekla Pítrová.

O dobré umístění bojovalo tento rok osm účastníků v kategorii junior a šest v kategorii senior. Soutěžit přijeli kuchaři profesionálové i učni z celé České republiky. Mezi nimi byli také členové juniorského i seniorského národního týmu Asociace kuchařů a cukrářů ČR. Letos se finále nezúčastnil ani jeden kuchař z jihočeského kraje.

das



Související zprávy

Nejlepší český kapr: s restovanou zeleninou, wasabi, tonkatsu a tygří krevetou

16.11.2009 08:55

Podroužek vydal patnáct tun ryb, větší pro Čechy, menší do zahraničí

19.10.2009 12:33