ČESKÝ KRUMLOV - 29.07.2015 11:22 - Aktualizováno: 29.07.2015 11:30
V rámci 24. ročníku Mezinárodního hudebního festivalu Český Krumlov se minulou sobotu odehrál v Pivovarských zahradách Kubánský večer. Šlo o vícežánrový hudební večer s tradiční kubánskou hudbou a gastronomií.
V první půli večera vystoupil Rozhlasový Big Band Gustava Broma se dvěma kubánskými sólisty. Nejdříve se na podiu představil trumpetista Jorge Vistel, který znamenitě kombinuje tradiční hudbu své země s jazzovou avantgardou. Vystupoval již na mnoha festivalech a v jazzových klubech. Pochází z rodiny se silnou hudební tradicí, hudebníkem je i jeho bratr Maikel Vistel, s nímž založil kvintet Vistel Brothers.
Poté nastoupila zpěvačka Elsa Valle, která se narodila na Kubě a v současné době žije v Budapešti. Svůj temperament a um představila také už na nejslavnějších kubánských a jihoamerických festivalech. Její pěvecký styl je kombinací tradičního a současného kubánského zpěvu, zpívá jazz doplněný kubánskými rytmy a melodiemi.
V druhé části večera pak vystoupili kubánští hudebníci ze skupiny Son caliente, jejíž repertoár tvoří originální latinskoamerická hudba - salsa, bossa nova, samba, mambo nebo cha cha. Nástrojové složení této skupiny je tradiční, ale přesto působí nadčasově - ačkoli některé písně mají 70letou historii, díky aranžérským úpravám zní zcela současně.
Kromě hudebního zážitku si návštěvníci odnesli i kulinářské požitky. Kubánská gastronomie byla ovlivněna kuchyní španělskou, portugalskou, kuchyní tamních indiánů a dokonce i kuchyní čínskou. Dominuje v ní vepřové maso, a na Kubánském večeru se proto podávaly mimo jiné na ohni grilovaná selátka. Kubánci mají také rádi masité pokrmy, ničím neobvyklým není například grilované kuře s masitou přílohou. A tím vším se inspiroval i catering Kubánského večera.
arm