ČESKÉ BUDĚJOVICE - 23.02.2015 12:52 - Aktualizováno: 23.02.2015 12:53
Restaurace Masné krámy připravila pro hosty již 8. ročník "Dnů slovenské kuchyně". Slovenské speciality bude restaurace nabízet v Českých Budějovicích od dnešního poledne do neděle 1. března. Slovenské pokrmy servírované v Masných krámech mívají mezi lidmi velký úspěch. Největší zájem měli loni hosté o "Haluškový duet" (1/2bryndzové halušky a 1/2 strapačky) a také o jídla ze skopového nebo jehněčího masa.
"Odhadujeme, že během sedmi dnů uvaříme celkem asi 300 kilogramů halušek. Budeme si je připravovat sami v kuchyni naší pivnice Budvar z přírodních surovin bez použití polotovarů," říká Luděk Hauser, šéfkuchař Masných krámů. V menu se objeví i další slovenská jídla, včetně jehněčího a skopového masa.
O stylovou atmosféru v Masných krámech se postará cimbálová kapela "Ľudová hudba bratov Wimmerovcov". Tato skupina působí na slovenské folklórní scéně od roku 2004. Kapela se vyprofilovala z muzikantů, kteří dlouhodobě působili ve "Folklornom subore Lipa" z Bratislavy. Cimbálovou kapelu tvoří šest muzikantů v sestavě kapelník, první a druhé housle, viola, kontrabas a cimbál. Vedoucím je Leoš Farkaš, absolvent Vysokej školy múzickych umení v Bratislavě. Repertoár kapely tvoří lidové písně z celého Slovenska, rumunské, maďarské a romské písně a také populární evergreeny. "Ľudová hudba bratov Wimmerovcov" pravidelně doprovází řadu bratislavských folklórních souborů a v minulosti se zúčastnila i mnoha folklórních festivalů na Slovensku i v zahraničí, především ve spolupráci s "Folklornym suborom Lipa" (festivaly ve Východnej, Detvě, Myjavě, Klenovci, Helpe a mnoha jiných). Kapela vydala nebo se podílela na nahrání řady hudebních nosičů. Letos vystoupí v rámci "Dnů slovenské kultury" v Českých Budějovicích již podeváté.
Cimbálovka bude hrát v těchto dnech a hodinách:
čtvrtek 26. 2. od 12:00 do 14:00 a od 19:00 do 22:00
pátek 27. 2. od 19:00 do 22:00
sobota 28. 2. od 12:00 do 14:00
Dny slovenské kuchyně v Masných krámech 23. 2. 2015 - 1. 3. 2015:
Aperitív
0,04l Spišská borovička 40,- Kč
Predjedlá
150g Ovčí údený syr zapečený na chlebe, 2 ks 62,- Kč
100g "Šmirkas" - bryndzová nátierka, 2ks chleba 58,- Kč
Polievky
0,22l Gazdovská kapustnica 39,- Kč
0,22l Baraninový vývar so zeleninou a haluškami 39,- Kč
Hlavné jedlá
400g Bryndzové halušky so slaninou 86,- Kč
400g Kapustové strapačky s údeným 86,- Kč
400g Haluškový duet (1/2 bryndzové halušky, 1/2 strapačky) 86,- Kč
150g Jahňacie fašírkové medailóny, zelené fazuľky, štuchané zemiaky 139,- Kč
150g Cesnakový jahňací rezeň v špenátovom cestíčku,
bryndzové halušky s kyslou smotanou 149,- Kč
Šéfkuchár L. Hauser doporučuje
180g Baraní kotlíkový guláš, 2ks chleba 129,- Kč
200g Bravčová kotleta "ohnivý dych", gazdovské zemiaky s bryndzou 129,- Kč
Múčnik
150g Zemiakové lokše s makovou a lebo orechovou posýpkou 59,- Kč
Digestiv
0,02l Karpatské brandy ***** ;Špeciál 40,- Kč
dosahuje kvality V.S.O.P. (very superior old pale), obsahuje 40 % alkoholu
Masné krámy chystají i letos řadu tematicky zaměřených gastronomických akcí. Další gastroakce - "Týden šniclů" - proběhne od 18. do 22. března.
arm