Českobudějovicko Českokrumlovsko Jindřichohradecko Karlovarsko Písecko Prachaticko Praha-město Strakonicko Táborsko

Dny slovenské kuchyně v Masných krámech s cimbálovkou

ČESKÉ BUDĚJOVICE - 23.02.2015 12:52 - Aktualizováno: 23.02.2015 12:53


Restaurace Masné krámy připravila pro hosty již 8. ročník "Dnů slovenské kuchyně". Slovenské speciality bude restaurace nabízet v Českých Budějovicích od dnešního poledne do neděle 1. března. Slovenské pokrmy servírované v Masných krámech mívají mezi lidmi velký úspěch. Největší zájem měli loni hosté o "Haluškový duet" (1/2bryndzové halušky a 1/2 strapačky) a také o jídla ze skopového nebo jehněčího masa.

"Odhadujeme, že během sedmi dnů uvaříme celkem asi 300 kilogramů halušek. Budeme si je připravovat sami v kuchyni naší pivnice Budvar z přírodních surovin bez použití polotovarů," říká Luděk Hauser, šéfkuchař Masných krámů. V menu se objeví i další slovenská jídla, včetně jehněčího a skopového masa.

O stylovou atmosféru v Masných krámech se postará cimbálová kapela "Ľudová hudba bratov Wimmerovcov". Tato skupina působí na slovenské folklórní scéně od roku 2004. Kapela se vyprofilovala z muzikantů, kteří dlouhodobě působili ve "Folklornom subore Lipa" z Bratislavy. Cimbálovou kapelu tvoří šest muzikantů v sestavě kapelník, první a druhé housle, viola, kontrabas a cimbál. Vedoucím je Leoš Farkaš, absolvent Vysokej školy múzickych umení v Bratislavě. Repertoár kapely tvoří lidové písně z celého Slovenska, rumunské, maďarské a romské písně a také populární evergreeny. "Ľudová hudba bratov Wimmerovcov" pravidelně doprovází řadu bratislavských folklórních souborů a v minulosti se zúčastnila i mnoha folklórních festivalů na Slovensku i v zahraničí, především ve spolupráci s "Folklornym suborom Lipa" (festivaly ve Východnej, Detvě, Myjavě, Klenovci, Helpe a mnoha jiných). Kapela vydala nebo se podílela na nahrání řady hudebních nosičů. Letos vystoupí v rámci "Dnů slovenské kultury" v Českých Budějovicích již podeváté.

Cimbálovka bude hrát v těchto dnech a hodinách:
čtvrtek 26. 2. od 12:00 do 14:00 a od 19:00 do 22:00
pátek 27. 2. od 19:00 do 22:00
sobota 28. 2. od 12:00 do 14:00

Dny slovenské kuchyně v Masných krámech 23. 2. 2015 - 1. 3. 2015:
Aperitív
0,04l Spišská borovička 40,- Kč

Predjedlá
150g Ovčí údený syr zapečený na chlebe, 2 ks 62,- Kč
100g "Šmirkas" - bryndzová nátierka, 2ks chleba 58,- Kč

Polievky
0,22l Gazdovská kapustnica 39,- Kč
0,22l Baraninový vývar so zeleninou a haluškami 39,- Kč

Hlavné jedlá
400g Bryndzové halušky so slaninou 86,- Kč
400g Kapustové strapačky s údeným 86,- Kč
400g Haluškový duet (1/2 bryndzové halušky, 1/2 strapačky) 86,- Kč
150g Jahňacie fašírkové medailóny, zelené fazuľky, štuchané zemiaky 139,- Kč
150g Cesnakový jahňací rezeň v špenátovom cestíčku,
bryndzové halušky s kyslou smotanou 149,- Kč

Šéfkuchár L. Hauser doporučuje
180g Baraní kotlíkový guláš, 2ks chleba 129,- Kč
200g Bravčová kotleta "ohnivý dych", gazdovské zemiaky s bryndzou 129,- Kč

Múčnik
150g Zemiakové lokše s makovou a lebo orechovou posýpkou 59,- Kč

Digestiv
0,02l Karpatské brandy ***** ;Špeciál 40,- Kč
dosahuje kvality V.S.O.P. (very superior old pale), obsahuje 40 % alkoholu

Masné krámy chystají i letos řadu tematicky zaměřených gastronomických akcí. Další gastroakce - "Týden šniclů" - proběhne od 18. do 22. března.

arm



Související zprávy

V Českém Krumlově bude již 24. ročník mezinárodního hudebního festivalu

17.06.2015 07:44

Papírová pavučina láká psavce hororů, sci-fi a fantasy

07.06.2015 10:46

Českobudějovické výstaviště patří opět Slavnostem piva

05.06.2015 19:19

V Husinci byl otevřen opravený rodný dům Jana Husa

30.05.2015 21:46

Koncert vzpomene české letce z řad RAF, výtěžek půjde na jejich pomník

21.05.2015 12:49

Dny slovenské kuchyně v Masných krámech s cimbálovkou

23.02.2015 12:53

Podnikatelem roku 2014 v Jihočeském kraji je Vlastislav Bříza

17.02.2015 11:43

Svatební veletrh lákal nastávající novomanžele i další návštěvníky

20.01.2015 09:01

Tábor bude hostit festival čokolády, Střelnicí poteče čokoládová řeka

22.11.2014 09:33

Na Housův mlýn se o víkendu vrátí historičtí bojovníci

30.10.2014 09:21