Českobudějovicko Českokrumlovsko Jindřichohradecko Karlovarsko Písecko Prachaticko Praha-město Strakonicko Táborsko

► Galerie V restauraci si vyrábí čerstvé těstoviny sami. [Foto: Archiv Olivier s.r.o.]

Restaurant Olivier si těstoviny vyrábí sám. Jako první ve městě

ČESKÉ BUDĚJOVICE - 21.11.2012 14:07 - Aktualizováno: 21.11.2012 14:07


Českobudějovický restaurant Olivier zprovoznil na začátku listopadu zařízení na výrobu čerstvých těstovin a stal se tak první restaurací ve městě, která si je vyrábí sama.

"Našim zákazníkům díky tomu nabízíme výhradně čerstvé, domácí semolinové a vaječné těstoviny v širokém sortimentu tvarů. Kromě vynikající chuti je jejich velkou výhodou třikrát kratší doba přípravy, než když se používají průmyslové sušené těstoviny. Tím také můžeme zvýšit rychlost obsluhy hostů," říká Robert Burian, šéfkuchař restaurantu Olivier.

Výrobu čerstvých těstovin budou zajišťovat současní proškolení zaměstnanci restaurační kuchyně, a to v mnoha tvarech a druzích - například klasické vaječné tagliatelle (dlouhé široké nudle), fusilli (vřetena), špagety, penne, lasagne nebo plněné ravioli.

Společnost OLIVIER FOOD s.r.o., která je provozovatelem restaurantu, do nákupu technologie investovala 140 tisíc korun. Volba padla na italskou firmu La Monferrina, která se na tato menší zařízení pro obdobné restaurační provozy specializuje.

Stroj s hodinovou kapacitu 8 kg těstovin bude s ohledem na široký sortiment tvarů zpočátku v provozu 3 až 4 hodiny denně. Instalované zařízení zároveň umožní v budoucnu připravovat další speciální druhy těstovin - bezlepkové z kukuřičné mouky, celozrnné, případně těstovinové speciality s různým dochucením, například lanýžové.

Pod značkou Olivier tyto čerstvé a chlazené těstoviny nabízí i restaurační prodejna. Jsou ručně balené v plastových vaničkách.

Kvalitní semolinovou mouku, tedy mouku z tvrdé pšenice, která ve zdejších klimatických podmínkách neroste, firma zajišťuje od špičkového dodavatele z Francie. "Společnost DRUID CZ, která pro nás dováží řadu výrobků a některých surovin, zajišťuje také dovoz této špičkové francouzské semoliny. Ta představuje nejvýznamnější surovinu pro výrobu čerstvých těstovin," uvedl Robert Burian. Pro semolinové těstoviny je charakteristické, že se nerozvařují a nelepí. Jejich glykemický index je nižší než u těstovin z měkké pšenice. Energie se tak v lidském těle uvolňuje postupně a člověk i delší čas po jídle nemá pocit hladu a nepřejídá se.

arm



Související zprávy

Utvořte posádku, zúčastněte se závodu dračích lodí a zahajte letní sezónu na Lipně

25.04.2013 14:55

Automobiloví veteráni pojedou v sobotu "O 106 Jihočeským krajem"

18.04.2013 14:33

Mladý Jihočech má třetí nejlepší kuchařskou prvotinu světa!

25.02.2013 14:53

V bytovém výstavním prostoru Zutý Mánes se představí Daniel Vlček

01.02.2013 13:30

Tradiční česká zabijačka zahájí vepřové hody v Masných krámech

24.01.2013 10:57

Protivín láká na největší novoroční ohňostroj na jihu Čech

29.12.2012 13:32

Restaurant Olivier si těstoviny vyrábí sám. Jako první ve městě

21.11.2012 14:07

Třeboňští pištci zavzpomínají na Vatikán

11.10.2012 12:53

Legendární jazzman Fred Wesley otevřel nový jazzový klub

02.07.2012 08:23

Letošní léto na hradu Rožmberku ovládnou ženy

01.07.2012 12:00